EMDR

EMDR

EYE MOVEMENT DESENSITIZATION AND REPROCESSING- EMDR

Τι είναι το EMDR;

Η θεραπεία EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοθεραπεία οκτώ φάσεων που αναπτύχθηκε από την ψυχολόγο Francine Shapiro. Σχεδιάστηκε αρχικά για τη θεραπεία του τραύματος και των συναισθηματικών δυσκολιών που συνδέονται με αυτό. Η θεραπεία EMDR είναι αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και θεωρείται μάλιστα ως η πιο αποδοτική θεραπεία για ενήλικες, εφήβους και για παιδιά για την αντιμετώπιση της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (PTSD). Ωστόσο, το μοντέλο παρουσιάζει επιτυχημένα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση και άλλων ψυχιατρικών διαταραχών και σωματικών συμπτωμάτων.

Η βασική ιδέα πίσω από την EMDR εδράζεται στο μοντέλο Adaptive Information Processing (AIP). Σύμφωνα με αυτό, η παρουσία αναμνήσεων από δυσμενείς εμπειρίες ή συνθήκες ζωής που έχουν υποστεί ανεπαρκή επεξεργασία αποτελεί την πρωταρχική πηγή της ψυχοπαθολογίας. Η θεραπεία EMDR μέσω οφθαλμικών κινήσεις ή άλλων μορφών αισθητηριακών αμφίπλευρων ερεθισμάτων ενισχύει τις συνειρμικές διαδικασίες και οδηγεί σε ταχεία επεξεργασία των πληροφοριών. Η ιδέα πίσω από την EMDR είναι ότι αυτές οι ταχείες κινήσεις βοηθούν στην επεξεργασία των αρνητικών εμπειριών και των συναισθημάτων που σχετίζονται με αυτές, καθιστώντας τις λιγότερο ενοχλητικές και επίπονες. Η διαδικασία αυτή επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία του ατόμου, με στόχο τη μείωση των αναστατωτικών συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας.

Τι συμβαίνει κατά τη θεραπεία EMDR;

Το EMDR βοηθά στην απευαισθητοποίηση του συναισθηματικού αντικτύπου που έχει μια τραυματική ανάμνηση, έτσι ώστε να μην είναι πλέον τόσο επώδυνη. Επίσης, στοχεύει να βοηθήσει το νου να επανεπεξεργαστεί την τραυματική ανάμνηση κατάλληλα.

Η θεραπευτική διαδικασία αποτελείται από δομημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, σε συνδυασμό με το βασικό της στοιχείο, τα διεστιακά (αμφίπλευρα) αισθητηριακά ερεθίσματα (οπτικά, ακουστικά, απτικά). Κατά τη διάρκεια των φάσεων θεραπευτικής επεξεργασίας το άτομο εστιάζει την προσοχή του στο τραυματικό γεγονός, ενώ ταυτόχρονα καλείται να μετακινήσετε τα μάτια σας από τη μία πλευρά στην άλλη (ή χρησιμοποιώντας άλλες μορφές διεστιακών αμφίπλευρων ερεθισμάτων). Ο θεραπευόμενος ενεργοποιεί την ικανότητά του να στραφεί εσωτερικά και να έρθει σε επαφή με τις σκέψεις του, τα συναισθήματα, τις σωματικές του αισθήσεις και άλλα αισθητηριακά που συνδέονται με την ανάμνηση, ενώ παράλληλα είναι σε θέση να βγει από τον εσωτερικό του κόσμο στο παρόν. Μέσα από την θεραπεία, οι επώδυνες πληροφορίες της τραυματικής ανάμνησης υποβάλλονται σε μια προσαρμοστική επεξεργασία, δημιουργώντας νέες, λιγότερα συναισθηματικές φορτισμένες συσχετίσεις.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία EMDR;

Η διάρκεια της θεραπείας EMDR μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την πολυπλοκότητα των εμπειριών που επεξεργάζεται το άτομο. Συνήθως, η θεραπεία EMDR μπορεί να είναι βραχεία και να διαρκεί μερικές εβδομάδες έως μακροχρόνιας συχνότητας, δηλαδή ένα με δύο έτη. Η συχνότητα και η διάρκεια των συνεδριών επίσης ποικίλλει. Συνήθως γίνονται εβδομαδιαίες συνεδρίες που μπορεί να διαρκούν από 60 λεπτά έως 90 λεπτά ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου και την πορεία της θεραπείας.

Σε ποιες δυσκολίες μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία EMDR;

Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό είδος ψυχοθεραπείας, και ιδιαίτερα στα ακόλουθα:

  • Διαταραχή μετατραυματικού στρες
  • Φοβίες
  • Διαταραχή Πανικού
  • Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
  • Χρόνιος Πόνος
  • Ημικρανίες
  • Πόνος του Ακρωτηριασμένου Μέλους (Phantom Limb Pain)
  • Περιπλεγμένο Πένθος
  • Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας
  • Σεξουαλική Δυσλειτουργία
  • Άγχος Απόδοσης

Σοφία Διαμαντή - Ψυχολόγος

Σοφία Διαμαντή Ψυχολόγος, M.Sc

Ψυχοθεραπεύτρια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ : 210 69 94 638

Κιν +30 698 338 40 59

Δ/νση : Λεωφόρος Κηφισίας 82, Αθήνα (5 λεπτά από το μετρό Πανόρμου)

Email : info@sdiamanti.gr